Visuele identiteit: logo en huisstijl.

Wat is een visuele identiteit?

Uw logo en huisstijl vormen de visuele vertaling van uw positionering en vormen daarmee de basis voor uw visuele identiteit.

Wat u doet, belooft, in welke markt u opereert en waarom uw doelgroep voor u moet kiezen komt tot uiting in uw bedrijfsnaam (eventueel aangevuld met descriptor), tag line en uw logo / huisstijl.

Doel van visuele identiteit

Een goede visuele identiteit zorgt er mede voor dat u met uw bedrijf opvalt ten opzichte van uw concurrenten in uw marktsegment. Uw bedrijf wordt gemakkelijker onthouden in het geheugen van uw potentiële klanten en indien er een keuze gemaakt gaat worden voor een bedrijf in uw marktsegment staat u op de voorkeurslijst en kan een goede visuele identiteit zelfs de doorslag geven bij het maken van een keuze.

Uw logo en huisstijl dragen in belangrijke mate bij aan uw naamsbekendheid en positionering en daarmee aan uw omzet.

Elementen van een logo: kleur, vorm en lettertypen

Uw logo en huisstijl worden gevormd door de elementen ‘kleur’, ‘vorm’ en ‘lettertype’. Aan de hand van uw kernwaarden, uw wensen en de markt (concurrentie en afnemers) wordt gekomen tot iets waarmee u opvalt in uw markt en u zich onderscheidt.

Kleuren, lettertypes en vormen kunnen zaken weergeven als ‘kwaliteit’, ‘betrouwbaar’, ‘goedkoop’, ‘duur’, ‘chick’, ‘modern’, ‘vooruitstrevend’.

Positionering: meer dan een logo en een huisstijl

Een positionering begint bij de bedrijfs- / merknaam, de descriptor en de tagline die in een logo worden gegoten. Vanuit een logo wordt een huisstijl ontwikkeld. Onder een huisstijl vallen onder andere zaken zoals:

 • Een visitekaartje
 • Briefpapier
 • Een (venster) envelop
 • ‘With compliment’ kaart
 • Stickers voor A-4 enveloppen
 • Een omslag voor rapporten
 • Een digitale handtekening
 • Een digitale briefopmaak
 • Een digitale offerte opmaak
 • Een digitale rapportage opmaak
 • Een website of webshop
 • Social media kanalen

Daarnaast kunnen nog allerlei andere zaken vormgegeven worden zoals:

 • Huisstijlhandboek
 • Folders, flyers, leaflets, brochures en catalogi
 • Advertentie uitingen voor bladen, kranten en magazines
 • Buitenreclame
 • Spandoeken
 • Promotie materialen zoals pennen, textiel etc.
 • Communicatiemiddelen in de winkel (‘in store’ communicatie)
 • Winkelreclame
 • Gevelreclame en andere pand gerelateerde signing
 • Autoreclame
 • Verpakkingen
 • Stands voor beurzen

Logo en huisstijl zijn onderdeel van uw marketingstrategie

Logo- en huisstijlontwikkeling is bij ons een onderdeel van de dienstverlening die moet leiden tot zakelijk succes voor u. We ontwikkelen dus alleen logo’s en huisstijlen indien er een goed positioneringsdocument is. Indien dat niet aanwezig is dan ontwikkelen wij een logo en huisstijl in combinatie met het ontwikkelen van een positionering.

Belangrijk onderdeel van een merk

Een goede visuele identiteit is een belangrijk onderdeel voor het creëren van een merk, in het Engels ook wel ‘brand’ genoemd. De reden dat u een sterk en bekend merk moet willen bouwen is omdat merken hogere prijzen kunnen vragen en winstgevender zijn dan merkloze producten.  Sterke merken verminderen de waargenomen risico’s bij de aankoop van een product.

Belangrijke investering en geen kostenpost

Heel veel bedrijven ontlenen hun hoge waarde voornamelijk aan hun merk en niet aan de bezittingen die ze op de balans hebben staan. Denk daarbij aan Nike, Coca-Cola, Google, Apple en Facebook. Een investering in uw positionering en uw visuele identiteit is wellicht de belangrijkste investering die u doet in uw bedrijf of product!

Visuele identiteit: klant cases

Uw verkoopinspanningen leveren zoveel meer op als uw basis goed staat. Laat ons u daarom helpen bij het creëren van uw positionering, herpositionering, bedrijfsnaam, tag line en logo en logo / huisstijl.

Een interessante klant case op het gebied van positioneren inclusief het ontwikkelen van een visuele identiteit is Room2Learn waarbij we echt alles hebben gedaan en een mooie klant case op het gebied van herpositioneren inclusief het ontwikkelen van een visuele identiteit is Dapper en van Aalst Makelaardij naar DVA Makelaars.

Maar bij bijna elke case op onze site zit er wel een element in van positionering. Lees ze dan ook vooral even door.

Werkwijze logo / huisstijl ontwikkelen

Er zijn twee opties:

 • U heeft uw positionering goed uitgewerkt en u beschikt over een goed briefingsdocument op basis waarvan wij direct aan de slag kunnen.
 • U heeft uw positionering nog niet goed uitgewerkt

Indien u uw positionering goed heeft uitgewerkt gebeurt het ontwikkelen van een logo  in een tweetal sessies met een designer eventueel aangevuld met een marketeer of communicatiedeskundige.

In de eerste sessie wordt er op basis van uw briefing gesproken over de waarden van uw bedrijf of merk en de randvoorwaarden van de opdracht en in de tweede sessie presenteren we minimaal drie logovoorstellen, waarna er nog maximaal twee correctierondes zijn. Natuurlijk kunnen wij u vervolgens helpen met de doorvertaling naar uw huisstijl en communicatiedragers.

Indien u uw positionering nog niet goed hebt uitgewerkt kunnen we u helpen bij het ontwikkelen van uw positionering middels een of twee positioneringssessies met een of twee ervaren marketing- en / of communicatiedeskundigen. Desgewenst kunt u het daarbij laten of u kunt uw logo door ons laten ontwikkelen op basis van door ons gezamenlijk ontwikkelde positionering.

Sessies zijn bij ons op kantoor, maar desgewenst kan dat tegen meerprijs bij u op kantoor of op een inspirerende locatie.

Investering in positionering en visuele identiteit

Net als u zijn wij nuchtere Hollanders. Wij zijn zelfs heel nuchter, want we komen uit Noord-Holland en werken voornamelijk voor private ondernemingen. Dus we begrijpen heel goed dat u wilt weten waar u aan toe bent qua investering.

Een positioneringssessie vergt een minimale investering van € 499,- tot maximaal € 1.250,- (maximaal 2 sessies en afhankelijk of er 1 of deskundige betrokken zijn).

Het op basis van de positioneringssessie ontwikkelen van een logo kost € 1.250,- of € 1.750,-.  Dat is afhankelijk van of alleen de designer betrokken is of ook nog een marketeer / communicatiedeskundige. Daarbij gaan we ervan uit dat er een bestaande bedrijfs-, merk- of productnaam is.

Het aanpassen van logo’s kost tussen de € 750,- en € 1.250,-. Dat is afhankelijk van uw briefing en hoe complex de opdracht is.

Meer weten? Kennismaken? Neem contact op!

U kunt bellen, e-mailen, appen, een gratis consult bij ons op kantoor of via Facetime of Skype aanvragenu terug laten bellen of het contactformulier invullen.

Daarom Semster

Referenties

De overstap naar Semster heeft ons zakelijk succesvoller gemaakt, maar het succes heeft wel een prijs; we werken harder dan ooit! Hopelijk komt er een fase waarin we het weer wat rustiger krijgen. Dat is meestal pas aan het einde van het seizoen.

Peter beheert sinds enige tijd onze internet marketing. Al sinds het begin is er een goede en prettige samenwerking. Peter is kundig en legt alle mogelijkheden duidelijk uit. Aanrader voor iedereen die zijn bedrijf met een goede marketing een nieuwe stap wil laten maken!

Cases

Bekijk alle cases